حراجی نوروز 1403
یکشنبه, ۱۰ اسفند,۱۳۹۹

ابزار آلات لازم در کارگاه نجاری

اگر به محیط پیرامون خود دقت کرده باشید، لوازم و وسایل چوبی متنوعی را می‌توانید مشاهده کنید. لوازم و دکوراسیون آشپزخانه، مبلمان، میزهای اداری یا کنفرانس و... همگی از چوب ساخته شده اند. برای ساخت این گونه لوازم چوبی یا ام دی اف علاوه بر تخصص استادکار نجاری به ابزار آلات متنوعی نیاز خواهید داشت. امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی ابزار آلات متنوعی طراحی و ساخته شده است که کار با چوب و ساخت لوازم چوبی را بسیار راحت و آسان کرده است. در واقع با استفاده از طیف گسترده ای از ابزار آلات کارگاهی می‌توانید دقت و راندمان کار را بالا ببرید. انواع مختلفی از ابزار آلات دستی و برقی در بازار وجود دارد که حتما باید یک نمونه از هر کدام در کارگاه‌های نجاری باشد. در این مقاله سعی داریم تا شما را با برخی از ابزار آلات لازم در کارگاه‌ نجاری آشنا سازیم. 

انواع مختلف ابزار آلات کارگاهی صنایع چوب

در کارگاه‌های نجاری با توجه به نوع کار از ابزار آلات دستی و برقی مختلفی استفاده می‌شود. هر کدام از مدل‌های مختلف ابزار آلات کارگاهی دارای کاربردی خاص است که در این قسمت به طور دقیق با کاربرد هر کدام از انواع ابزار آلات کارگاهی صنایع چوب آشنا خواهید شد. از انواع ابزار آلات کارگاهی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گیره، کلمپ و پیچ دستی
  • اره دستی
  • رنده نجاری دستی
  • مغار
  • سنباده، سوهان و چوب ساب

گیره، کلمپ و پیچ دستی چیست و چه کاربردی دارد؟

در کارگاه‌های نجاری حتما باید قطعه کار را ثابت بر روی میز کار نگه دارند تا عملیات‌های مختلف بدون کوچک ترین ایراد و مشکل بر روی آن انجام شود. همچنین برای اتصال دو قطعه چوب یا ام دی اف به یکدیگر ابزاری لازم است تا این دو قطعه را کنار یکدیگر ثابت نگه دارد. امروزه گیره و کلمپ‌های متنوعی طراحی و ساخته شده است که هر کدام از آن‌ها برای دارای ویژگی و ساختار متفاوتی می‌باشند. از انواع گیره می‌توان به گیره C کلمپ، گیره ماهی، گیره تفنگی، گیره گونیا و... اشاره کرد. همچنین کلمپ و پیچ دستی در سیازهای متنوعی ساخته شده است که در کارگاه‌های نجاری برای ثابت نگه داشتن قطعه کار از آن‌ها بسیار استفاده می‌شود. 

انواع گیره و کلمپ

انواع اره دستی و کاربرد آن‌ها

اره دستی یکی از ابزار آلات برش در کارگاه‌های نجاری است که از انواع متنوعی برخوردار می‌باشد. اره نجاری دستی از یک دسته، تیغه با یک لبه برنده تشکیل شده است که نوع دندانه‌ها در کدام از انواع اره دستی نجاری متفاوت می‌باشد. انتخاب نوع دندانه به نوع متریال و جنس چوبی که نیاز به برش دارد، بستگی خواهد داشت. به طور کلی اره دستی نجاری با توجه به نوع برش به دو مدل اره عرضی بر و اره طولی بر تقسیم بندی می‌شوند. اره دم روباهی، اره ژاپنی، اره سامورایی، اره باغبانی، اره نجاری پشت دار و  اره مویی نمونه‌های پر کاربرد اره دستی نجاری می‌باشند که هر کدام از آن‌ها دارای تیغه و دندانه ی متفاوتی هستند. 

انواع اره دستی

کاربرد رنده دستی نجاری

همان‌طور که می‌دانید یکی از مراحل ساخت لوازم و وسایل چوبی مختلف صاف و صیقل کردن قطعه چوب می‌باشد. برای آن که بتونید سطوح قطعه کار را به راحتی پرداخت کرده و صاف نمایید باید حتما از رنده نجاری استفاده کنید. رنده جاری یکی از ابزار آلات مهم کارگاه‌های تولیدی و نجاری می‌باشد که در دو مدل برقی و دستی در بازار وجود دارد. رنده دستی نجاری از لحاظ جنس بدنه دارای دو نوع فلزی و چوبی می‌باشد. به طور کلی از انواع رنده نجاری دستی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رنده قاچی
  • رنده بغل دوراهه
  • رنده بال کبوتری
  • رنده مشتی
  • رنده انگشتی

انواع رنده نجاری دستی

انواع مغار و کاربرد آن ها

مغار یکی از ابزارهای مهم در کارگاه‌های نجاری برای انجام هنرهای خراطی و منبت کاری می‌باشد که در انواع متنوع با کاربردهای متفاوتی ساخته شده است. به طور کلی مغار ابزاری است که به 4 دسته مختلف تقسیم می‌شود. مغار منبت کاری، مغار ظریف کاری, مغار خراطی و مغار چاقویی از جمله انواع متفاوت مغار می‌باشد. در مغارهای ظریف کاری نوع تیغه مغار متفاوت بوده و هر کدام از آن‌ها داریا نوع تراش و کنده کاری مخصوص به خود می‌باشند. مغار گلویی، شفره، نیم باز، تخت، سر کج و... از انواع متنوع مغار بوده که با توجه به نوع طرحی که می‌خواهید بر روی چوب ایجاد کنید باید مدل مناسب و مخصوص به آن طرح را انتخاب و خریداری نمایید. به طور کلی مغار ابزاری برای کنده کاری بر روی چوب می‌باشد که معمولا استادان هنر منبت کاری و خراطی از آن استفاده می‌کنند. 

مغار

کاربرد سنباده، سوهان و چوب ساب در کارگاه نجاری

یکی دیگر از ابزار آلات کاربردی برای باربرداری و صاف کردن سطوح چوبی، سنباده و چوب ساب می‌باشد. سوهان یکی از ابزار آلات دستی برای باربرداری و صیقلی کردن سطوح چوب است که در شکل و مدل‌های متفاوتی در بازار عرضه شده است. به طور کلی سوهان دارای سطحی با آج‌های زبر بوده که درجه و نوع زبری متناسب با متریال و قطعه کار مورد نظر متفاوت خواهد بود. از انواع سوهان چوب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. سوهان تخت
  2. سوهان گرد
  3. سوهان دم موشی
  4. سوهان سه گوش

سنباده و چوب ساب نیز نوع دیگر از ابزار برای باربرداری سطح چوب می‌باشد که بیشتر برای از بین بردن خطوط جوش و سایش سطوح ناهموار به کار برده می‌شود. سنباده فلاپ یک صفحه ی گرد مخصوص با دانه‌های زبر به هم چسبیده بر روی مقوا، کاغذ، پارچه و... می‌باشد که قابلیت سایندگی بسیار بالایی دارد و مقدار زبری آن نیز با عدد مشخص می‌شود. در واقع هر چه مقدار گرید سنباده فلاپ کمتر باشد، سنباده از زبری بیشتری برخوردار خواهد بود. چوب ساب نیز همانند سنباده فلاپ یک صفحه‌ی گرد است با این تفاوت که فلزی بوده و بر روی آن دندانه‌ و آج‌های زبری قرار دارد. صفحه فرز چوب ساب همانند سوهان دارای انواع متفاوتی است که عبارت اند از:

  • صفحه فرز چوب ساب تخت
  • صفحه فرز چوب ساب محدب
  • توپی چوب ساب

سوهان، سنباده و فلاپ

در این مقاله سعی شد تا شما را با پر کاربردترین مدل‌های ابزار آلات کارگاه نجاری آشنا سازیم. حتما دقت کنید تا قبل خریداری هر کدام از این مدل ابزار آلات اطلاعات دقیق از جنس ومدل و کاربرد هر کدام کسب نمایید. همچنین برای مشاهده‌ی دیگر انواع ابزار آلات کارگاهی می‌توانید بر روی لینک کلیک کنید و تصاویر و اطلاعات لازم با هر کدام از ابزار آلات را مشاهده نمایید.

افزودن نظر جدید