حراجی نوروز 1403
یکشنبه, ۰۲ مهر,۱۳۹۶

انواع ام دی اف (MDF)

ام دی اف (MDF) چیست؟

یک ماده مرکب چوبی محسوب می شود با جرم حجمی بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب ( به طور متوسط 750 کیلوگرم بر متر مکعب) که از مواد مختلفی می تواند تهیه گردد. در جهان بیشتر MDF ها بر پایه چوب و از چوب های نرم مثل درخت کاج تهیه می شوند.

اساس ترکیب MDF چوب و رزین است که تحت فشار و حرارت قرار گرفته و با افزایش استحکام ، مقاومت در برابر آتش و نفوذ ناپذیری خواص بهتری نسبت به چوب نرم خوا هد داشت همچنین قابلیت ماشین کاری بالایی نیز دارد که قبل از این تنها چوبهای سخت قابلیت کارهای مکانیکی و ماشین کاری را دارا بودند. MDF ها به طور معمول دارای ضخامتی از ۳ تا ۴۰ میلیمتر می باشند.

امروزه علاوه بر چوب های نرم از دیگر مواد نظیر ساقه غلات ، برنج ، نی ، نیشکر ،چوبها و کاغذهای غیر قابل مصرف و … برای تهیه تخته صنعتی استفاده می شود. MDF تولیدی از چوب دارای کیفیت بهتری از سایر انواع MDF می باشد. MDF تهیه شده از باگاس نیشکر نیز از قاعده مستثنی نیست ولی از نظر کیفی در سطح جهانی در رده چوب طبقه بندی می شود. MDF در مقایسه با نئوپان،  دارای جرم یکنواخت تری در سطح ورق است همچنین از صافی سطح و قابلیت سنباده زنی و اصلاح سطح برخوردار است MDF به صورت خام و روکش شده به بازار عرضه می گردد..MDFهای مسطح در ساخت مبلمان اداری ، کابینت ، تزئینات داخلی چوبی کاربرد فراوان دارند.

 MDF یک محصول پانلی است که از ترکیب الیاف لینگوسلولزی با رزین های مصنوعی یا هر نوع چسب مناسب دیگر تولید می شود. این پانل ها از دانسیته ۴۹۶ تا ۸۰۱ کیلو گرم بر متر مکعب (۵۰-۳۱ پوند بر فوت مکعب) در پرس داغ فشرده می شوند. چسبندگی داخلی کامل پانل به وسیله رزین مصنوعی و سایر چسب های آلی حاصل می شود. اما بدلیل ارتقاء سطح کیفی MDF نسبت به سایر محصولات مشابه آنرا متمایزتر نشان داده و بخودی خود از جایگاه خاصی برخوردار نموده زیرا این محصول ضمن قرار گرفتن در خانواده تخته های سخت، مقاومت کاربردی بالاتر نیز دارا می باشد. از طرفی بدلیل اینکه سطح MDF صاف، یکنواخت و نرم بوده و ترکیبی از فیبرهای چوبی لیگنو سلولزی می باشد در برابر گرما و فشار سخت شده و در صورت مخلوط شدن با سایر افزودنی ها کمک شایانی به ارتقاء سطح کیفیت آن می شود تا بتوان در ساخت کابینت آشپزخانه، مبلمان، میزو صندلی، اثاثه اداری و… از آن بهره جست.

 MDF در مقایسه با تخته خرده چوب دارای دانسیته یکنواخت تر در سراسر تخته و لبه های صاف تر و منسجم تر است که در نتیجه آن بهتر می تواند مورد ماشین کاری قرارگیرد. محصول نهایی می تواند به صورت سطح صاف و یا با رگه های دلخواه طرح چوب باشد که در این صورت نیاز به روکش شدن با روکش طییعی و یا لمینت از بین می رود.اکنون در بیشتر موارد سازندگان کابینت از MDF به جای تخته سه لائی یا تخته های نئوپان استفاده می کنند که از مقاومت زیادی در مقابل رطوبت برخوردار است.MDFهمواره به عنوان مغز و درون کار در صنعت چوب مورد استفاده قرار می گیرد. آن چه MDF را زیبا می سازد پوشش روی آن است که بسته به نوع کارمتفاوت می باشد. از معروفترین روکش هایMDF می توان PVC ،VINILIUM ، HPL ( فرمیکا) نام برد. اچ پی ال  بسته به نوع ضخامتش متفاوت است. بنابراین هرچه از روکش های ضخیم تر و مقاوم تر در پوششMDF استفاده شود جنس مرغوب تری بدست خواهد آمد.

نادری، محمد«ام دی اف (MDF)چیست؟»، چوبینر

انواع ام دی اف (MDF)

نوع افزودنی های چسب و همچنین میزان و شکل پرس در این پروسه نوع و خصوصیات فراورده نهایی را تعیین می کند در حال حاضر حدود 15 درصد نیاز کشور به MDF در داخل و 85 درصد آن توسط واردات از سایر کشور ها تهیه می شود.

آلمان و ترکیه از بزرگترین تولید کنندگان MDF در جهان بشمار می روند. معمولا فیبر های تولیدشده بصورت خام و یا روکش شده ( با انواع روکش های ملامینه ٬ چوب طبیعی ٬ کاغذهای دکوراتیو ٬PVC ، VINILIUM،HPL ٬ فرمیکا و...)درضخامت های مختلفی به بازار  عرضه می شوند . ورقه های MDf در  سایز های 2440x 1220 ,2440x 1830 ,3660x 1830 ,4100x 1830mmو ضخامت های 3 ٬ 4 ٬ 6 ٬ 8 ٬ 10 ٬ 12 ٬ 16 ٬ 18 ٬ 20 ٬ 25 ٬ 32 و 38 میلیمتر وارد بازار می شوند .

ویژگی ورق های(MDF)

1 – تنوع محصول در طرح روکش ٬ نوع ٬ ضخامت ٬ چگالی و تراکم ذرات

2 – به راحتی مانند چوب قابل برش ٬ سمباده زنی و ماشین کاری می باشد .

3 – ورقه های آن دارای سطحی کاملا صاف و متراکم می باشند .

4 – برخلاف چوب هیچ گونه گره ای در داخل انواع فیبر وجود ندارد .

5 – قیمت بسیار مناسب نسبت به چوب طبیعی

6 – پایداری ابعاد و مقاومت مناسب در برابر پوسیدگی ٬ رشد انواع قارچ ها و حشرات موذی

7 – در تمامی سطوح MDF چگالی یکسان می باشد .

8 – به راحتی می توان قطعات MDF را توسط چسب چوب به یکدیگر متصل نمود .

9 – نسبت به نئوپان از مقاومت بیشتری نسبت به رطوبت برخوردار می باشد .

انواع  MDF با توجه به خواص ویژه آنها

ام دی اف نازک (Thin MDF)

این نوع MDF  بطور  گسترده در ساخت دیوارپوش های MDF ٬ پوشش های متنوع سقف ٬ صنعت خودرو سازی ٬ طراحی و تولید تخته های  منحنی ٬ انواع کفپوش ٬ سطح پشتی کابینت ها و کمد ها و همچنین ساخت  رویه  درب های  چوبی مورد استفاده قرار می گیرد و بر اساس استاندارد EN-622-5 در کلاسهای 1.8mm ٬ 2.5mm ٬ 2.5 – 6mm ٬ 4 – 6mm  تقسیم می شوند .

ام دی اف ضخیم ( Thick MDF )

بر اساس استاندارد EN-622-5 این نوع MDF در کلاسهای 30 – 45mm و 45 – 60mm واردبازار می شوند از آنجا که این محصولات  دارای  ضخامت بالایی هستند گزینه مناسبی جهت ماشینکاری بوده و در ساخت رویه های نقش دار و ساده دکوراتیو ٬ ساخت سازه های چوبی و ... مورد استفاده قرار می گیرند .

ام دی اف با فرمالدئید کم (Low Formaldehyde)

این نوع MDF به عنوان MDF استاندارد در بازار  موجود بوده  و موارد استفاده آن صنعت مبلمان و  دکوراسیون  داخلی و ...می باشد . طبق استاندارد EN-622-1 حداکثر انتشار فرمالدئی در آنها  9mg/100gr  می باشد که تاثیر زیادی در کاهش خوردگی فلزات نیز خواهد داشت .

ام دی اف مقاوم در برابر رطوبت ( MDF.HLS - MDF.H )

همانطور که میدانید انواع مختلف فیبر بخصوص انواع با ضخامت کمتر از 6mm ٬ در صورتی که در محیط مرطوب قرار گیرند ابعادشان تغییر کرده و به اصطلاح باد میکنند لذا جهت رفع این مشکل ٬ در پروسه تولید MDF ٬ با جایگزین نمودن چسب اوره فرمالدئید توسط یک چسب ضد رطوبت انواع خاصی از MDF تولید می شودکه پایداری خوبی در برابر رطوبت ( حدوداتا رطوبت 80 درصد ) دارند . انواع دیگری از MDF های مقاوم در برابر رطوبت نیز وجود دارند که علاوه بر خواص ذکر شده ازاستحکام مکانیکی خوبی برخوردار هستند ( MDF.HLS .MDF ) های  مقاوم در برابر  رطوبت در ساخت تجهیزات و مبلمان،حمام ٬ دستشوئی ٬ پله ها ٬ کف پوش ها و پنجره ها مورد استفاده قرار می گیرند .

(MDF)مقاوم در برابر حشرات و قارچها

این نوع از MDF حاوی مواد حشره کش و ضد قارچ بوده مورد استفاده آن ساخت کفپوش می باشد .

(MDF)مقاوم در برابر آتش (Flame Retardant MDF)

که بطور گسترده در طراحی دیوارپوش ها ٬ قفسه های فروشگاه ها و .. مورد استفاده قرار می گیرد.

فیبر با چگالی بالا (HDF : high density Fiberboard)

معمولا با تغییر فشار پرس و  نوع مواد اولیه  در تهیه خمیر چوب در پروسه تولید MDF ٬  فیبر های  با دانسیته بالای 800 تولید می شود که از چوب محکمتر و سبکتر بوده ٬ آنرا HDF می نامند  آمریکا ٬ کانادا و چین از تولید کنندگان مهمHDF در جهان بشمار می روند . به دلیل چگالی بالاتر این محصول قابلیت ماشینکاری آن نسبت به سایر انواع فیبر بهبود یافته ٬ ازخواص فیزیکی و مکانیکی بهتری برخوردار می باشد .

فیبر با چگالی پایین (LDF : Low Density Fiberboard)

در مواردی که  نیازی به فیبر با استحکام  مکانیکی بالا نیست  و نیز  مواردی که فیبر تنها  به  عنوان  عایق های حرارتی و صوتی استفاده می شودو همچنین طراحی دکوراسیون های سبک از فیبر با چگالی بین 550 – 650 استفاده می شود.

(MDF)با روکش های تزئینی (Decorative Surfaced MDF)

امروزه  MDF  های روکش شده سهم اعظم تولیدات کارخانه های تولید ام دی اف را به خود اختصاص داده اند. برخی ازانواع  معروف این روکش ها عبارتند از : روکش هایی که از چوب  طبیعی  ساخته  شده اند ٬ روکش های ملامینه ٬ PVC ٬ انواع کاغذهای دکوراتیو و ...

(MDF)های قالب گیری شده

این نوع MDF ها معمولا به عنوان رویه در ساخت درب های چوبی مورد استفاده قرار می گیرد.

نادری، محمد«انواع ام دی اف (MDF)»،چوبینر

افزودن نظر جدید