حراجی نوروز 1403
شنبه, ۱۱ اردیبهشت,۱۴۰۰

حفاظت و ایمنی در کارگاه نجاری

در صنایع مختلف مانند صنعت چوب برای تولید محصولات و وسایل از ابزار آلات و ماشین آلات متفاوتی استفاده می‌شود. هر کدام از این ابزار آلات و ماشین آلات از قطعاتی تشکیل شده‌اند که در هنگام استفاده و بدون توجه به مسائل ایمنی ممکن است این قطعات مشکلات و آسیب‌هایی را به اپراتور یا کارگر وارد کند. به عنوان مثال، دستگاه‌هایی مانند برش، مته، رنده، اره و غیره که از تیغه‌ تشکیل شده‌اند، زمان انجام عملیات برش در صورت بی دقتی و عدم استفاده از وسایل ایمنی باعث خراشیدگی یا بروز عارضه‌هایی روی بدن فرد خواهد شد. بنابراین در کارگاه‌ نجاری باید برای پیشگیری از صدمات احتمالی حین کار به حفاظت و ایمنی توجه ویژه‌ای شود. در ادامه مطلب نحوه حفاظت و ایمنی در کارگاه نجاری به طور کامل بیان می‌شود، پس مطالب زیر را دنبال کنید.

چگونگی حفاظت و ایمنی در کارگاه نجاری

با حفاظت و ایمنی مناسب و دقیق می‌توان محیطی امن و سالم در کارگاه نجاری را برای کارگرها و اپراتورها برقرار کرد. در کارگاه نجاری برای تولید و ساخت هر محصول یا وسیله‌ای باید کنترل کامل روی قطعات یا ورقه‌های چوب داشت؛ زیرا این قطعات در هنگام انجام عملیات فرم دهی یا برش ممکن است باعث سر خوردگی از دستگاه و عدم کنترل توسط کارگر شود. از این رو باید مقررات خاصی را رعایت و از ابزارهای حفاظتی حین کار استفاده شود تا بتوانند از خطرات احتمالی جلوگیری کنند. این مقررات و ابزارها شامل موارد زیر است:

نظافت کارگاه

در کارگاه نجاری، طی روز خرده چوب، تراشه و مواد مشابه دیگر هنگام برش و فرم دهی قطعات چوبی تولید می‌شود. این مواد باید در پایان کار از کف کارگاه جمع آوری شوند تا محیط کارگاه تمیز شده و بدون هیچگونه ضایعات و مواد اضافی باشد؛ زیرا این مواد می‌تواند باعث سر خوردگی فرد شود. یکی از راه‌های کنترل اینگونه ضایعات، استفاده از مکنده روی دستگاه‌ها است. با نصب مکنده روی هر دستگاه در کارگاه نجاری می‌توان از ریختن خرده چوب، خاک اره و غیره روی قسمت‌های مختلف ماشین آلات و کف کارگاه هنگام برش و عملیات دیگر جلوگیری کرد. 

حفاظ ماشین آلات

در این کارگاه‌ها ابزارها و ماشین آلات پر خطری مانند تیغ اره فلکه، تسمه انتقال نیرو، غلطک و دستگاه‌های مشابه وجود دارد. برای کنترل بیشتر حین استفاده این ماشین آلات باید حفاظ‌های محکم و مقاومی نصب شود؛ زیرا این امکان وجود دارد که لباس و بدن کارگر با آنها درگیر شود. روی هر دستگاه نجاری تجهیزات ایمنی خاصی مانند حفاظ و گونیا وجود دارد که نباید آنها را به هیچ عنوان از ماشین جدا کرد. عدم توجه به این عامل باعث بروز خسارات جبران ناپذیر مانند قطع عضو کارگران شده است.

استفاده از وسایل ایمنی

کارگرها در محیط کارگاهی مانند نجاری باید از وسایل ایمنی خاصی مانند دستکش، ماسک، لباس کار، کفش، عینک و غیره استفاده کنند. البته هر کدام از این موارد باید برای کارگر راحت باشد تا در زمان کار با دستگاه یا قسمت‌های مختلف دیگر مانند دستگاه و وسیله متحرک درگیر نشود. از طرفی این موارد باید متناسب با سایز فرد باشد که بتواند تمام فعالیت‌های خود را در طول زمان تولید و ساخت یک قطعه انجام دهد. 

استفاده از گوشی صداگیر

دستگاه‌های موجود در این کارگاه‌ها دارای سر و صدای زیادی هستند که می‌تواند باعث کاهش تمرکز و سلامتی اپراتور دستگاه شود. بنابراین به راحتی با استفاده از گوشی صداگیر می‌توان تمرکز اپراتور دستگاه را افزایش برد تا به سلامتی او نیز کمک شود. این گوشی با قابلیت تنظیم و وجود بالشتک راحتی کارگر را در هنگام استفاده از آن حین کار به همراه خواهد داشت.

نظارت و سرویس ماشین آلات و ابزارآلات

کارشناسان و کارگران حرفه‌ای برای نظافت، سرویس، نظارت و تعمیر کلیه ماشین آلات و ابزار آلات کارگاه نجاری باید به این نکته توجه کنند که در هنگام انجام هر کدام از موارد ذکر شده از خاموش بودن دستگاه مطمئن شوند. در صورت روشن بودن ماشین مورد نظر حین تعمیر و نظارت باعث بروز خسارات جبران ناپذیر به فرد خواهد شد. به عنوان مثال برای تعویض تیغه‌های برش دستگاه برش زنی، تنظیم گونیا و تیغه باید دستگاه را خاموش کرد. همچنین در هنگام روشن بودن دستگاه نباید به محافظ تیغه‌های هر کدام از ماشین آلات تماسی داشت.

استفاده از کنتاکتور روی دستگاه‌ها

بیشتر ماشین آلات و دستگاه‌های مختلف در کارگاه نجاری برقی هستند. برای استفاده از هر کدام این دستگاه‌ها باید کلید روشن و خاموش شدن آن، پریز، کابل‌ها، سیم‌ها و موارد دیگر داخل یک محفظه فلزی قرار داده شود. زیرا وجود هر کدام از موارد ذکر شده روی زمین یا کف کارگاه می‌تواند خسارات زیادی را برای فرد و محیط به بار آورد. همچنین برای کنترل سریع‌تر و بهتر روی هر ماشین نجاری باید دکمه اضطراری قطع دستگاه روی آن قرار بگیرد تا در صورت مشاهده و بروز خطر این امکان وجود داشته باشد که سریعا آن را خاموش کرد. نکته قابل توجه دیگر این است که برای جلوگیری از خطرات احتمالی پس از قطع و وصل شدن برق کارگاه نجاری باید از کنتاکتور مناسب در مسیر اصلی برق استفاده شود. کنتاکتور از روشن شدن ناگهانی و حرکت دستگاه پس از قطع برق جلوگیری می‌کند.

استفاده از جیگ محافظ برش

در کارگاه‌های نجاری وسایل مختلفی با سایزهای متفاوت ساخته و تولید می‌شوند. بعضی از این وسایل در اندازه‌های کوچکی ساخته می‌شوند، در این صورت فرد در هنگام انجام عملیاتی مانند برش ممکن است کنترل کافی روی آن قطعه نداشته باشد. همین امر در صورت بی توجهی و استفاده از وسایل محافظتی می‌تواند آسیب‌های جدی را به فرد وارد کند. بنابراین برای جلوگیری از این مشکل باید از جیگ محافظ برش یا دستگیره هدایت قطعه چوب استفاده کرد. با استفاده از این دستگیره، کنترل بهتری روی قطعات کوچک چوبی هنگام برش آنها خواهید داشت.

انتخاب قطعات مناسب برای هر دستگاه

ماشین آلاتی مانند برش موجود در کارگاه‌های نجاری از تیغه‌ برای انواع چوب با ضخامت مختلف استفاده می‌شود. تیغه برش هر نوع چوب را باید مطابق با ضخامت چوب انتخاب کرد زیرا باعث شکستگی و گیر کردن تیغ در دستگاه یا قطعه خواهد شد. از این رو باید برای هر دستگاه از الکتروموتور قوی استفاده کرد تا مانع گیر کردن تیغه در دستگاه هنگام انجام فرآیند فوق شد. همچنین تیغه نباید هیچ خراشیدگی یا ترکی داشته باشد تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود.

جیگ نگهدارنده قطعه کار

جیگ نگهدارنده قطعه کار کمک بسیاری به کنترل افراد در مرحله برش تا مونتاژ قطعه کار می‌کند. قطعات چوبی برای رسیدن به محصول نهایی باید از مراحلی مانند برش، سنباده کشی، حکاکی، خط زنی و غیره بگذرند. برای انجام بهتر و امنیت بیشتر افراد در کلیه این فرآیندها بهتر است از این ابزار مهم استفاده کرد. این ابزار به راحتی می‌تواند روی میز کار یا زمینه کار وصل شود تا هنگام انجام کار روی آن قطعه دچار جابجایی و انحراف نشود.

قرارگیری قطعات در مکان مناسب 

کارگاه نجاری باید چیدمان مناسبی داشته باشد. به عنوان مثال برای قطعات مختلف مانند میز کار، ورق‌های چوب، وسایل ساخته شده باید قسمت خاصی را در نظر داشت تا از شلوغی و در هم ریختگی وسایل در کارگاه جلوگیری کرد. همچنین مواد اشتعال زا مانند حلال‌ها و رنگ‌های موجود در کارگاه باید در مکان مخصوص بدون هیچگونه حرارت، تابش نور خورشید و غیره باشد. زیرا این مواد در صورت کوچکترین بی احتیاطی در کارگاه باعث بروز آتش سوزی کل مکان خواهد شد. از این رو، باید کپسول آتش نشانی در این محیط قرار بگیرد که به راحتی قابل دسترس باشد.

در نظر گرفتن استاندارد ANSI

توجه به استاندارد ANSI در کارگاه نجاری بسیار اهمیت دارد. برای هر قسمت و دستگاه در این محیط باید از برچسب‌های این استاندارد جهت نشان دادن هرگونه هشدار به کارگران استفاده کرد. این استاندارد دارای 7 رنگ مختلف است که شامل رنگ زرد برای احتیاط، قرمز برای توقف اضطراری، نارنجی برای خطر، سبز برای ایمنی، آبی برای عدم استفاده از ماشین در حال تعمیر، سیاه و سفید برای جهت یابی به افراد، سیاه و زرد برای نشان دادن مسیر حرکت وسایل نقلیه کارگاهی استفاده می‌شود.

قیمت ابزار آلات حفاظت و ایمنی در کارگاه نجاری

برای اطلاع از قیمت ابزار آلات حفاظت و ایمنی در کارگاه نجاری لطفا به تگ قیمت محصول مراجعه فرمایید و در صورت نیاز به مشاوره قبل از خرید، با چوبینر تماس حاصل نمایید.

افزودن نظر جدید