حراجی نوروز 1403
چهار شنبه, ۰۶ فروردین,۱۳۹۹

نکات ایمنی در زمان استفاده از ابزارآلات کارگاهی

در کارگاه های مختلف چوب، فلز، شیشه و ... ابزار آلات و ماشین آلات مختلفی استفاده می شود که باید روش صحیح استفاده از آن ها آموزش داده شود. علاوه بر نحوه استفاده در مواردی نیاز است که نکات ایمنی متعددی را رعایت نمود که در صورت عدم رعایت آسیب های جدی به شخص وارد می شود. در این مقاله قصد داریم نکات ایمنی و روش های صحیح استفاده از ابزار آلات دستی را در اختیارتان قرار دهیم.

لوازم حفاظتی

قبل از شروع استفاده از ابزار آلات و ماشین آلات باید لوازم حفاظتی مورد نیاز و مرتبط با کارتان را تهیه کنید. برای مثال هنگام استفاده از دستگاه های پر سر و صدا باید از گوشی صداگیر استفاده شود تا از حجم سر و صدا کم شود. بدون شک صدای ابزار و ماشین آلات بسیار بالاتر از حد معمول است و آسیب های جدی به گوش می رساند؛ علاوه بر این صداهای متعدد تمرکز شخص را به هم می ریزند و بر روی انجام صحیح کار اثر می گذارند. یکی دیگر از لوازم حفاظتی دستکش می باشد، دستکش در مدل، جنس و طرح های مختلف تولید می شود و متناسب با مشاغل مختلف تولید می گردد که از دست اپراتور در برابر آسیب های جزیی محافظت نماید. از دیگر لوازم حفاظتی می توان به لباس ایمنی، کفش ایمنی، کلاه ایمنی، عینک ایمنی، ماسک، کمربند محافظ و ... اشاره نمود که بسیار ضروری و کارآمد می باشند. برای مثال در کارگاه های نجاری زدن عینک ایمنی برای جلوگیری از ورود براده و پلیسه چوب بسیار ضروری و مفید است.

گوشی صداگیر

سرویس کردن ابزار و ماشین آلات

قبل از شروع کار، ابزار و ماشین آلات باید به طور کامل چک شوند و در صورت کسب اطمینان از سلامت دستگاه می توان از آن استفاده نمود. در غیر این صورت باید تعمیرات لازم بر روی دستگاه یا ابزار صورت گیرد تا مشکل به طور کامل برطرف شود. باید دقت کنید که چک کردن فقط مخصوص ابزار آلات برقی و ماشین آلات نمی باشد بلکه باید ریز ترین ابزارهای دستی نیز قبل از استفاده چک شوند. برای درک بهتر این موضوع در ادامه به چند ابزار ساده دستی که در صورت چک نکردن خطر آفرین هستند اشاره می کنیم.

چکش: یکی از ابزارهای دستی که در منازل و کارگاه های متعدد استفاده می شود چکش است. در صنعت چوب نیز انواع چکش از قبیل چکش حکاکی و چکش های فلزی برای مصارف دیگر استفاده می شود. معمولا چکش از یک دسته جداگانه تشکیل شده است و باید قبل استفاده از اتصال محکم چکش و کلگی مطمئن شوید که در حین استفاده کلگی پرتاب نشود.

چکش حکاکی

انبر: انبرها نیز جزء ابزارهای دستی ضروری می باشند که در همه جا استفاده می شوند. باید دندانه های انبر چک شوند که تیزی و برندگی داشته باشند یا بدون سایش باشند که در هنگام نگه داشتن قطعات مشکلی پیش نیاید. دستگیره تمبر باید دارای عایق باشد که در هنگام سر و کار با جریان الکتریسسته مشکلی برای شما پیش نیاید. 

علاوه بر موارد بالا هنگام استفاده از ابزار آلات دستی باید مواردی از قبیل زاویه قرار گرفتن، متناسب بودن اندازه ابزار با قطعه کار، کیفیت ابزار برای کوبش، برش و اتصال در نظر گرفت. 

ایمنی لازم جهت استفاده از ابزار آلات برقی

ابزارهای برقی با وجود اینکه جایگزین مناسبی برای ماشین آلات می باشند خطرهای زیادی نیز به همراه دارند که با ذکاوت و احتیاط می توان از آن ها گریخت. مهم ترین نکته این است که شخص استفاده کننده باید آگاهی و شناخت کاملی از ابزار داشته باشد زیرا بدون اطلاع قبلی استفاده از آن ریسک بالایی دارد.

  • دقت کنید هنگام کار با ابزار فاصله مناسب و استاندارد را رعایت کنید.
  • زاویه قرارگیری ابزار با قطعه کار به درستی تعیین شده باشد.
  • قبل از شروع به طور کامل دفترچه راهنما را مطالعه کنید تا نکات مهم و ضروروی مربوط به ابزار را رعایت کنید.
  • لباس، دستکش، عینک و سایر اقلام ایمنی مربوط به کارتان را بپوشید.
  • دقت نمایید هنگام استفاده از ابزارهای برش، زمان جدا کردن تیغه؛ خشاب و ... دستگاه را کامل خاموش کنید و از پریز برق جدا کنید سپس اقلام ذکر شده را تعویض نمایید.
  • سیم برق را بررسی کنید که دچار زخم و پوسته پوسته شدن و سایر آسیب ها نباشد.
  • به اطرافیان حاضر در کارگاه تذکر دهید که فاصله استاندارد را با شما و دستگاه رعایت کنند.

لوازم ایمنی

سخن آخر

اگر نگاهی به آمارهای درج شده در سایت های مختلف بیندازیم سالیانه چند هزار نفر بر اثر عدم رعایت ایمنی دچار آسیب های جدی می شوند. در نتیجه بار دیگر متذکر می شویم ابتدای کار دفترچه راهنمای ابزارها را مطالعه کنید یا با اشخاص متخصص مشورت کنید. علاوه بر این سلامت دستگاه، فاصله استاندارد، چک کردن برق دستگاه و دکمه خاموش روشن بسیار مهم و ضروری می باشد. 

افزودن نظر جدید