حراجی نوروز 1403
سه شنبه, ۲۶ مرداد,۱۴۰۰

چوب‌های سمی را بشناسیم.

در صنعت چوب برای ساخت و تولید محصولات چوبی باید از تجهیزات مختلفی استفاده کرد. همانطور که مشخص است، اصلی‌ترین تجهیزات در این صنعت انتخاب نوع چوب است که تنوع بسیاری در بازار دارد و همین انتخاب را برای نجاران سخت خواهد کرد. اما نکته مهمی که باید هنگام ساخت محصولات چوبی به آن توجه کرد، نوع سازه یا وسیله چوبی است تا براساس آن چوبیی با ضخامت و دوام مناسب انتخاب شود. انتخاب چوب متناسب با نوع سازه، تضمین کننده کیفیت و مقاومت چوب برای مدت زمان طولانی خواهد بود. از طرفی توجه به عوامل دیگر نیز در انتخاب چوب اهمیت خاصی دارد. حتما سمی بودن بعضی درختان و چوب‌ها به گوشتان خورده است که استفاده از آنها مضرات بسیاری خواهد داشت. چوب‌های سمی انواع مختلفی دارد که باید با تمام آنها آشنا بود تا در زمان خرید و انتخاب و استفاده از هر کدام برای ساخت وسایل چوبی با مشکلات جدی که مربوط به سلامت افراد می‌شود، مواجهه نشد. در ادامه به معرفی انواع چوب و شناخت چوب‌های سمی می‌پردازیم.

انواع چوب در کارگاه‌های نجاری

مهمترین مسئله‌ای که در کارگاه‌های نجاری بسیار مهم است، انتخاب چوب برای سازه یا وسیله‌ای است که می‌خواهید بسازید؛ باید با توجه به استحکام و مدل و کاربردی که از آن محصول چوبی انتظار دارید، در نظر گرفته شود. چوب‌ها دارای انواع مختلفی از لحاظ بافت، مدل، رنگ و غیره هستند که در بازار موجود است و افراد براساس نیاز می‌توانند آنها را انتخاب کنند. شناخت کامل چوب می‌تواند به نجاران و تولید کنندگان در انتخاب چوب کمک کند تا بتوانند چوبی مرغوب و کاربردی را برای سازه‌های چوبی خود استفاده کنند. در صنعت چوب و نجاری برای ساخت و تولید محصولات از چوب‌هایی مانند راش، گردو، صنوبر، کاج و غیره استفاده می‌شود که دارای مزایای بسیاری هستند. در ادامه با انواع این چوب‌ها بیشتر آشنا خواهید شد تا انتخاب دقیقی بتوانید از آنها داشته باشید.

چوب های سمی

چوب صنوبر

چوب صنوبر از انواع چوب‌های نرم ولی سخت و با دوام می‌باشد که از مقاومت خوبی در برابر پوسیدگی و نفوذ حشرات برخوردار است. اما لازم است بدانید که چوب سرو مقاومت بیشتری نسبت به چوب صنوبر دارد. این چوب دارای رنگ مایل به قرمز می‌باشد که تمایل بسیاری به ثابت ماندن رنگ و میخ دارد. چوب صنوبر به دلیل ویژگی‌هایی که دارد، انتخاب مناسبی برای سازه‌های چوبی ساختمانی، وسایل تزیینی، دیوار پوش، سقف، کف پوش و محصولات چوبی مختلف خواهد بود که کار برش روی آن نیز به راحتی انجام می‌گیرد.

چوب درخت کاج

اگر به دنبال چوب بسیار نرم هستید که انعطاف پذیری بالایی حین کار دارد، چوب درخت کاج می‌تواند گزینه خوبی باشد. این نوع چوب انواع مختلفی دارد و چگالی آن نسبت به چوب‌های دیگر کم است. ولی چوب کاج در برابر پوسیدگی مقاومت زیادی ندارد. رنگ این چوب روشن یا زرد می‌باشد که ظاهری ناهموار داشته و قابلیت رنگ پذیری بالایی دارد. این چوب دارای ویژگی پیچ خوردگی بسیاری است تا حدی که ممکن است در حین برش نیز پیچ و تاپ داشته باشد زیرا رطوبت بالایی دارد. چوب درخت کاج برای ساخت مبلمان روستایی، دیوارپوش، وسایل تزیینی و کاربردی، قفسه بندی و غیره انتخاب مناسبی باشد.

چوب راش

چوب راش از چوب‌های سبک می‌باشد که رنگ روشنی دارد و طرح و بافت آن مشخص نمی‌باشد. با استفاده از این چوب می‌توان سازه‌هایی با تضاد رنگی و جلوه‌ای مشابه چوب‌های گران قیمت ساخت. از این رو خراطان و هنرمندان در صنعت چوب می‌توانند چوب راش را برای کارهای زیبا و لوکس هنری در نظر بگیرند. بیشترین کاربرد این چوب در ساخت ابزارهای آشپزی مختلف می‌باشد.

چوب آبنوس

چوب آبنوس جزء سخت‌ترین و مقاوم‌ترین چوب‌ها است که تراکم بالایی داشته و انواع گوناگونی از لحاظ رنگ، جنس و کاربردهای متنوعی دارد. این چوب به دلیل خواص و ویژگی‌های منحصر به فردی که دارد نسبت به چوب‌های دیگر متمایز می‌باشد. در بازار آن را به صورت الوار یا شاخه‌های نازک و روکش برای مصارف صنعتی و هنری به فروش می‌رسانند. وزن مخصوص این چوب باعث می‌شود کاملا به انتهای ظرف برود و در آب غوطه ور نباشد. برای همین از آن برای ساخت وسایل ضد آب و دکوری مانند آکواریوم استفاده می‌شود زیرا چگالی بالایی دارد. چوب آبنوس ضمن درخشندگی طبیعی و زیاد، راست تار بوده و انحراف خیلی کمی دارد. 

چوب درخت توس

نجاران برای ساخت وسایل چوبی که نیاز به چوب سخت و مقاوم دارند می‌توانند چوب درخت توس را انتخاب کنند. چوب توس نسبت به دیگر چوب‌های سخت هزینه مقرون به صرفه‌ای دارد. تنه درخت توس باریک بوده ولی ارتفاع زیادی دارند. چوب این درخت سطح صاف و یکنواختی دارد و دارای رنگ سفید تا زرد می‌باشد. اما توس انواع مختلفی مانند توس سیاه دارد که چوب دارای رگه‌های سیاه است. برش چوب توس با ابزارهای تیز بسیار خوب انجام می‌گیرد. نکته‌ای که لازم است در مورد چوب بدانید، تغییر سایز پس از خشک شدن کامل چوب توس می‌باشد که کوچک‌تر از اول می‌شود. این چوب در صنعت چوب برای ساخت مبلمان، کفپوش، کابینت، اسباب بازی و فرز کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

چوب های سمی

شناخت چوب‌های سمی

افراد و نجاران ضمن شناخت انواع چوب باید با خواص و ویژگی‌های آنها نیز کاملا آشنا باشند. به دلیل اینکه درختان بسیاری در طبیعت وجود دارد که برای سلامتی انسان خطرناک هستند؛ مسلما الوار این درخت‌ها نیز مضر خواهد بود. از این رو نجاران باید چوب‌های سمی را در این صنعت بشناسند تا بتوانند از بروز مشکلات پیش رو و احتمالی برای خود جلوگیری کنند. چوب‌های سمی حساسیت، آلرژی و بیماری را برای افراد در پی خواهد داشت که سلامتی فرد را تهدید می‌کند؛ و باعث بروز بیماری‌هایی مانند مشکلات ریوی و عوارض پوستی در دراز مدت برای افراد خواهند شد. اگر درخت در طبیعت سمی باشد، برگ، تنه، خاک، براده ناشی از برش چوب، صمغ و شیره چوب آن نیز سمی می‌باشد. چوب‌هایی مانند چوب زبان گنجشک، چوب راش، چوب افرا، چوب بلوط، چوب درخت کاج، چوب سرخدار و توسکا نمونه‌ای از انواع چوب‌های سمی است.

  • چوب زبان گنجشک از جمله چوب‌های کاربردی در کارگاه‌های نجاری است که کارایی بسیاری دارد. از این چوب در نازک کاری روی چوب، ساخت وسایل مختلف ورزشی، وسایل دکوری و تزیینی و غیره استفاده می‌شود. اما چوب زبان گنجشک از نوع سمی است و در دراز مدت باعث بروز مشکلات ریوی و تنفسی برای افراد خواهد شد. 
  • چوب راش نیز یکی دیگر از چوب‌های کاربردی در صنعت چوب و نجاری است که در ساخت سازه‌هایی مانند مبلمان، کالاهای موسیقی، روکش صفحات چوبی، دسته وسایل مختلف و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد. این چوب نیز جزء چوب‌های سمی است و مشکلات کاهش عملکرد ریه، حساسیت پوستی، سوزش و تحریک چشم را برای افراد به همراه خواهد داشت. 
  • چوب افرا نیز عملکرد و کارایی مانند چوب راش دارد که از انواع چوب‌های سمی می‌باشد. این چوب در صورت استفاده می‌تواند عملکرد تنفسی فرد را کاهش دهد و آسیب‌‌های جدی ریوی را برای فرد در پی داشته باشد. 
  • چوب بلوط از جمله چوب‌های پر طرفدار بین نجاران در کارگاه‌های نجاری است که از آن در ساخت مبلمان، کفپوش، بشکه، روکش و موارد مشابه دیگر استفاده می‌شود. این چوب از انواع چوب‌های سمی می‌باشد که باعث بروز عوارضی مانند آسم، عطسه، سوزش و تحریک چشم در فرد خواهد شد.  
  • چوب درخت کاج در ساخت سازه‌های مستحکم و مقاوم استفاده می‌شود. از جمله این سازه‌ها می‌توان به پل‌ها، آلاچیق، درب، مبلمان، پالت و موارد دیگر اشاره کرد. چوب کاج سمی بوده و عملکرد ریه افراد را بعد از مدت‌ها کاهش خواهد داد. همچنین فرد ممکن است با مشکلات پوستی مواجهه شود و در برابر نور احساس سوزش روی پوست خود کند.
  • چوب سرخدار از جمله چوب‌های کاربردی و پر طرفدار بین نجاران است. این چوب جز چوب‌هایی می‌باشد که هنرمندان در ساخت کارهای منبت، سازه‌های هنری، خراطی، وسایل ورزشی، کابینت، وسایل دکوری و تزیینی استفاده می‌کنند. سرخدار جزء چوب‌های سمی است که مشکلات آماس پوستی، قلبی، افت فشار، سر درد را برای فرد به همراه خواهد داشت. 
  • چوب توسکا که در ساخت اسباب بازی، کالاهای ورزشی، دسته انواع وسایل استفاده می‌شود و جزء چوب‌های پر طرفدار و کاربردی در کارگاه‌های نجاری است. اما سمی بودن این نوع چوب باعث بروز عوارضی دراز مدت مانند ورم بینی، مشکلات ریوی، آماس و حساسیت‌های پوستی در افراد می‌شود. 

سخن آخر

امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات کافی و کاملی از انواع چوب و شناخت چوب‌های سمی به دست آورده باشید. اهمیتی که شناخت چوب در صنعت چوب و نجاری دارد می‌تواند افراد را از خطرات و مشکلات احتمالی که بعد از مدت‌های با آن مواجهه خواهند شد را کاهش می‌دهد. از طرفی انتخاب چوب مناسب می‌تواند کیفیت و کارایی سازه و وسایل چوبی ساخته شده را افزایش دهد و توجه افراد زیادی به آن جلب شود. 

افزودن نظر جدید

نظر خود را وارد نمایید (1)

G
مهمان | یک سال پیش

سلام چوب ابریشم وچوب کناروچوب زردآلو هم سمی هستند برای ساخت ظروف چوبی