حراجی نوروز 1403
سه شنبه, ۱۵ تیر,۱۴۰۰

آشنایی با انواع روکش چوب

همانطور که می‌دانید، در صنعت چوب برای تولید و ساخت محصولات مختلف باید از چوب مناسب با سازه استفاده کرد. از آنجایی که چوب‌ها نسبت به طرح، دوام و بافت انواع گوناگونی دارند، افراد می‌توانند نسبت به سلیقه آنها را انتخاب کنند. اما مسئله‌ای که در این صنعت وجود دارد این است که چوب طبیعی می‌تواند مورد مناسبی برای ساخت انواع سازه باشد؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال باید بدانید که با در نظر گرفتن انواع روکش چوب می‌توان کارایی بهتری از این متریال برای انواع محصولات چوبی داشته باشید؛ زیرا چوب طبیعی ممکن است مشکلاتی را حین کار برای نجاران به وجود آورد. از آنجایی که روکش چوب انواع مختلفی دارد، باید بدانید که روکش طبیعی از چوب مرغوبی گرفته می‌شود که طرح زیبایی دارند مثل گردو، بلوط، روسی، بالسا. در حالیکه روکش مصنوعی از ورقه‌های PVC استفاده می‌شود. در ادامه مطلب با انواع روکش چوب آشنا خواهید شد، پس با مطالب زیر همراه باشید.

روکش چوب

در ساخت محصولات چوبی باید توجه زیادی به نوع چوب و ضخامت آن شود تا نسبت به سازه و کاربردی که انتظار می‌رود، دوام بالایی داشته باشد. برای اینکه چوبی با جلوه زیبا و تمیز داشته باشید می‌توانید انواع روکش را برای آن در نظر بگیرید. روکش لایه نازکی از چوب طبیعی می‌باشد که جهت پوشش دادن سطح چوب در نظر گرفته می‌شود که در طرح، رنگ و مدل‌های مختلفی تولید شده است. معمولا رنگ روکش نسبت به نوع درخت انواع متنوعی دارد که افراد می‌توانند براساس سلیقه و سازه خود هر کدام از آنها را انتخاب کنند. روکش برای زیباتر شدن چوب روی آن چسبیده می‌شود که با ضخامت‌های بین 0.6 تا 2 میلی‌متر می‌توان آنها را تهیه کرد. به چوب‌هایی که ضخامت آنها نزدیک به 2 میلی‌متر باشد، لایی گفته می‌شود؛ و به چوب‌هایی که نزدیک یا زیر 1 میلی‌متر باشد، روکش می‌گویند. نکته مهم در مورد روکش این است که افراد نمی‌توانند در کارگاه خود و با چسب روکش را روی چوب بچسبانند. زیرا برای چسباندن چوب باید از چسب گرم و دستگاه تحت فشار مخصوص استفاده کرد تا کاملا به چوب بچسبد. از این رو چوبی با روکش محکم و با کیفیتی خواهید داشت که می‌توانید برای سازه‌هایی مانند کابینت، سرویس خواب و غیره از آن استفاده کنید. چوب ام دی اف و نئوپان جز چوب‌هایی هستند که معمولا روکش روی آنها کار می‌شود زیرا کاربرد زیادی در صنعت چوب دارند. روکش‌های موجود در بازار مقاومت کافی مقابل هر گونه رطوبت و حرارت دارد. از انواع روکش می‌توان به روکش ترموپلاستیک، پلی وینیل کلراید، اکریلیک، لمینیت، ورقه‌های کاغذی و ملامینه اشاره کرد که در ادامه به شرح آنها می‌پردازیم.

روکش چوب

روکش ترموپلاستیک

در بعضی از سطوح چوبی که دارای برجستگی و فرو رفتگی می‌باشد، اگر بخواهید از روکش استفاده کنید، با مشکل مواجهه می‌شوید و امکان این کار وجود ندارد. اما استفاده از روکش ترموپلاستیک بهترین گزینه برای رفع این مشکل است زیرا به دلیل انعطافی که این روکش دارد به راحتی فرم داده می‌شود. روکش ترموپلاستیک از انواع روکش‌های چوب مصنوعی است که مقاومت و انعطاف پذیری بالایی دارد. 

روکش پلی وینیل کلراید 

روکش پلی وینیل کلراید یا PVC مانند روکش ترموپلاستیک قابلیت انعطاف پذیری دارد. این نوع روکش در طرح، رنگ و مدل‌های گوناگونی با ضخامت‌های مشخص تولید شده است. از روکش PVC می‌توان به عنوان روکش کابینت، نوارهای لبه، سازه‌هایی با سطح چوبی صاف و مدل دار  استفاده کرد. همانطور که گفته شد برای روکش انواع سطوح چوبی باید از دستگاه پرس استفاده کرد تا با حرارتی که به آن داده می‌شود. به همین دلیل روکش پلی وینیل امکان روکش سطح را برای سازه‌های کوچک، ریز و عمیق میسر می‌کند. این نوع روکش مقاومت بالایی در مقابل رطوبت دارد که کارایی زیادی می‌تواند در محیط‌های مختلف مانند آشپزخانه داشته باشد.

روکش اکریلیک

در مواردی که نگران ترمیم روکش بعد از هر گونه آسیب ناشی از ضربه هستید، می‌توانید روکش اکریلیک را در نظر بگیرید. روکش اکریلیک نیز مانند روکش پی وی سی دارای انعطاف پذیری و فرم دهی می‌باشد زیرا در حرارت بالا پرس روی چوب پرس می‌شود. از این رو، این نوع روکش در برابر ضربه مقاوم بوده و به راحتی می‌توان پس از آسیب رسیدن و خراشیدگی سطح روکش آن را ترمیم کرد تا به حالت اولیه خودش برگردد. 

روکش لمینیت

روکش لمینیت یا HPL از لایه کاغذ کرافت، کاغذ رنگی و چسب‌های مخصوص تشکیل شده است که دارای مزایای زیادی می‌‌باشد. از جمله این مزایا می‌توان به مقاومت آن در برابر رطوبت و لک و حرارت، فرم پذیری و شکل دهی، مقاومت بالا آن در مقابل آتش سیگار، تغییر رنگ در برابر نور چراغ، گرمای ظروف, پوسیدگی و تنوع رنگی آن می‌باشد. این روکش به دلیل اینکه تنوع رنگی زیادی دارد می‌توان به راحتی مطابق با سلیقه و رنگ دیگر وسایل آشپزخانه انواع رنگ آن را انتخاب کرد. 

روکش چوب

روکش ملامینه 

روکش ملامینه جز پر کاربردترین روکش‌ها در صنعت چوب است که از کاغذ رزین فرمالدئید تولید شده است. این روکش در انواع سایز و طرح در بازار عرضه می‌شود که طبق سلیقه و نیاز برای سازه مورد نظر می‌توان آنها را انتخاب کرد. مقاومت این روکش در مقابل آسیب، رطوبت و حرارت این امکان را به وجود آورده که بتوان از آن در محیط آشپزخانه برای درب و صفحه رویی کابینت استفاده کرد. 

روکش‌های چوب طبیعی

علاوه بر روکش‌های چوب مصنوعی که در بازار وجود دارند، روکش طبیعی نیز موجود و دارای رنگ طبیعی خود چوب می‌باشند. از جمله روکش چوب طبیعی می‌توان به چوب راش اشاره کرد که از بافت و لکه‌های قهوه‌ای رنگ برخوردار می‌باشد. روکش چوب گردو بافت ریزی دارد و رنگ آن قهوه‌ای تیره است. روکش درخت بلوط رنگ قهوه‌ای روشن تا تیره‌ای دارد که طبق سلیقه فرد در نظر گرفته می‌شود. روکش ماهاگونی با رنگ زد تا قهوه‌ای متمایل به قرمز گزینه مناسبی برای کارهای معرق و دکوری می‌باشد. از این نوع روکش‌ها در ساخت انواع سازه‌های چوبی مانند کابینت، مبلمان، کمد، در و غیره استفاده می‌شود. 

سخن آخر

امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات کافی در مورد روکش چوب به دست آورده باشید تا در هنگام استفاده و خرید بتوانید بهترین گزینه را نسبت به سازه خود در نظر بگیرید. همانطور که گفته شد، می‌توانید نسبت به نیاز و نوع دکوراسیون انواع روکش مصنوعی و طبیعی را برای کارهای چوبی استفاده کنید تا مقاومت و دوام کار را افزایش دهید.

افزودن نظر جدید