حراجی نوروز 1403
دوشنبه, ۰۲ بهمن,۱۳۹۶

چگونه از شکستن ابزار هنگام کار با سی ان سی جلوگیری کنیم؟ (اشتباه های رایج در کار با تیغ CNC)

استفاده از دستگاه، ابزار و یراقای مختلف برای تولید لوازم کار، منزل و به طور کلی هر وسیله ریز و درشتی که در طول روز استفاده می‌کنیم رایجه. یکی از مهم ترین دستگاه های پیشرفته و دقیق که در ابعاد و مدل های مختلف تولید میشه سی ان سی هستش، دستگاه سی ان سی توی صنایع فلز، چوب و شیشه خیلی کاربرد داره و برای برش و شیارزنی، حکاکی، فرم دادن به قطعه کار باید از این ماشین استفاده بشه. حالا نحوه کار با سی ان سی اصلا چطوره یا یه سی ان سی برای راه اندازه و کار کردن به چه ابزارایی احتیاج داره با همدیگه بریم اول یک اطلاعات جزیی و مختصر در رابطه با سی ان سی و نحوه استفاده ازش رو بررسی کنیم بعد میریم سراغ ابزار کار و شکستن و سوختن و مواردی که شاید دغدغه ذهن شما هم باشه.

سی ان سی چیست؟

سی ان سی (CNC) مخفف عبارت Computer Numerical Control هستش که در لغت به کنترل رقمی رایانه ای معنی شده و در اصطلاح یعنی دستگاهی که با کمک کامپیوتر کار ابزارزنی رو انجام میده. سی ان سی در مدل های مختلفی و در بعضی موارد خیلی خاص تولید میشه برای مثال سی ان سی تخت، برش، منبت کاری، کنسولی، خراطی، لیزری و.... جزو مدل های مختلف سی ان سی هستن. رایج ترین نوع سی ان سی همون مدل برش و حکاکی و تخت هستش که در اکثر کارگاه های تولید استفاده میشه. حالا جدا از بحث کامپیوتر و نرم افزارهایی مثل آرتکم و اتوکد و... برای کار با دستگاه سی ان سی به یک سری ابزار یا همون تیغ یا به اصطلاح مته احتیاج داریم که کارهای مختلفی مثل شیارزنی، برش، حکاکی و نوشتن، کف تراشی، فرم دهی لیهف کاسه تراشی و... رو انجام میدن این ابزارایی که گفته شد با کمک کلمپ و کولت و مهره کولت و.... به دستگاه وصل میشن تا اصولی نصب شده باشن و حرکت صحیحی داشته باشن. مواردی که برای انتخاب ابزار خیلی مهمه قطر شفت هستش و بخش های کارگیر تیغ مثلا زاویه، شعاع، ارتفاع کارگیر و قطر کارگیر. خب حالا خود ابزار سی ان سی یا همون تیغ سی ان سی از چه متریالی تولید شده معمولا برای تولید تیغه و بخش برشی از تنگستن کارباید یا به اصطلاح عامیانه الماسه استفاده میشه و توی مواردی حتی تمام بدنه و تیغ از الماسه تولید شده که کیفیت خیلی بالایی دارن. بعضی از تیغای سی ان سی هم تیتانیوم یا سالید کارباید هستن به طور کلی توی تولیدشون سعی بر اینه که فلزاتی به کار ببرن که خوردگی و فرسودگی و سوختن خیلی دیرتر براشون اتفاق میفته اما این وسط مهم اون نحوه نصب و استفاده درسته که هم توی هزینه ها تاثیرگذاری هم سرعت کارتون رو کم نمیکنه. خب حالا بریم سراغ اصل مطلب یعنی شکستن و سوختن ابزار سی ان سی.

روش های جلوگیری از شکستن ابزار

تا اینجای کار با سی ن سی و ابزار و کاربردشون و حتی به طور خلاصه مدل ها و نحوه استفاده آشنا شدید، خب به احتمال زیاد برای خیلیا پیش اومده که حین کار تیغ شکسته و کلی پروژه داشتید یا سرتون شلوغ بوده یا اصلا دسترسی نداشتید تیغ رو تهیه کنید. بدون شک با یک سری راهکارها و رعایت های خودتون می‌تونید کاری کنید تیغ خیلی دیرتر شکسته بشه و عمر مفیدش رو طی کنه، اما این راهکارها به طور خلاصه موارد زیر هستن:

1. قطر ابزار خیلی مهمه یعنی شما میخوای یک کاری رو که به ابزار 8 احتیاج داره با ابزار 6 انجام بدی خب این کار معقول نیست و بهتره برای هر کاری از ابزار مناسب همون کار استفاده کنید.

2. تعداد پره ها، هرچی که تعداد پره های ابزارتون بیشتر باشه چون درگیری بیشتری با کار داره دمای ابزار زودتر بالا میره و به اصطلاح تیغ داغ میشه. 

3. مورد دیگه طول ابزار شماست، طول ابزار بیشتر باشه احتمال اینکه ابزارتون تاب برداره و شکسته بشه خیلی زیاده.

4. انحراف از مرکز یه مورد دیگست که معمولا به خاطر طول زیاد ابزار پیش میاد باعث میشه که هم خود تیغ زودتر از موعد بشکنه هم اسپیندل دستگاه آسیب ببینه. بهتره تا حس کردید موقع چرخیدن ابزار دچار انحراف میشه سریع دستگاه رو خاموش کنید و علت رو پیدا کنید.

5. موقع انتخاب ابزار باید دقت کنید که ابزارتون مناسب متریال و جنس قطعه کار باشه یعنی ابزار مخصوص چوب، مخصوص آلومینیوم، مخصوص پلاستیک و... رو به درستی انتخاب کنید که ابزار موقع کار با متریال اشتباه درگیر نشه و آسیب نبینه.

6. انتخاب کلمپ و کولت مناسب، همیشه دقت کنید که کلمپ و کولت یا همون ابزارهای کنترل کننده و مهار کننده تیغ مناسب ابعاد دستگاه و تیغ باشن و به درستی تیغ رو کنترل کنن تا موقع کار یهو پرتاب نشه و علاوه بر شکستن خودش از لحاظ جانی هم خسارت وارد نکنه.

7. تنظیم سرعت دستگاه خیلی مهمه و باید دقت کنید که وقتی حجم براده برداری زیاد هستش سرعت رو بالا نبرید و فکر نکنید با این حرکت کار زودتر انجام میشه اتفاقا خود این حرکت باعث میشه احتمال شکسته شدن ابزار بالا بره.

8. فرود ناگهانی با سرعت بالا ممنوع، سعی کنید برای شروع کار یا به صورت شیب دار کار رو آغاز کنید یا اگر شرایطش رو نداردید سرعت پایین باشه و به یک باره ابزار رو نکوبید روی قطعه کار.



افزودن نظر جدید

نظر خود را وارد نمایید (2)

G
مهمان | ۶ سالها پیش

سلام
خیلی ممنون

G
مهمان | یک سال پیش

عکس باز نمیشه لطفا اصلاح کنید