حراجی نوروز 1403
چهار شنبه, ۱۲ خرداد,۱۴۰۰

دستگاه لبه چسبان

در صنعت چوب برای تولید محصولات و سازه‌های مختلف چوبی از ابزار آلات و ماشین آلات گوناگونی استفاده می‌شود. ماشین آلات در این صنعت نقش و کارایی مهمی دارد زیرا باعث افزایش دقت و سرعت در تولید وسایل چوبی می‌شود. دستگاه‌های مربوط به صنعت چوب در انواع مختلف برش، سی ان سی، اور فرز، دور کن، لبه چسبان و غیره تولید شده است و براساس نیاز نجاران و افراد حرفه‌ای این حوزه برای کارهای متفاوت چوب در بازار عرضه می‌شود. دستگاه لبه چسبان یکی از دستگاه‌هایی است که نجاران از آن برای کارهایی مانند آماده سازی ورق چوب، چسباندن نوار به کار و تمیز کاری در اتمام عملیات استفاده می‌کنند. در ادامه به معرفی کامل ماشین لبه چسبان چوب می‌پردازیم، پس با مطالب زیر همراه باشید.

دستگاه لبه چسبان

همانطور که در مطالب بالا بیان شد، لبه چسبان یکی از دستگاه‌های کاربردی در صنعت چوب است که برای چسباندن نوار دور کار، فرم دهی، ایجاد لبه نرم، تمیز کاری کار پس از اتمام عملیات، آماده سازی ورق‌های چوبی پیش از تولید یک وسیله مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه در دو نوع یک طرفه و دو طرفه تولید شده است که براساس نیاز افراد متخصص و نجاران می‌توانند آنها را تهیه کنند. نجاران از این ماشین در تولید و ساخت مبلمان، سرویس خواب، کمد و موارد مشابه دیگر استفاده می‌کنند. تولید کننده این دستگاه در صدد بودند انواع لبه چسبان را به صورتی تولید کنند که علاوه بر حفظ کارایی، جمع و جور باشد تا بتوان از آن در محیط‌‌های مختلف استفاده گردد. 

نحوه عملکرد دستگاه لبه چسبان

دستگاه لبه چسبان دارای تجهیزات و بخش‌‌های متفاوتی مانند صفحه مانیتور، مخزن چسب، ایستگاه‌های گوناگون و غیره می‌باشد. کلیه تنظیمات نحوه چسباندن و انجام عملیات با این دستگاه از طریق مانیتور تعبیه شده برای لبه چسبان در نظر گرفته می‌شود. مکانیزم زنجیره و مجموعه غلتک‌های محرک دستگاه این امکان را فراهم می‌کند که هنگام کار با آن هیچ گونه خراش و برجستگی روی سطح کار باقی نماند. برای برطرف کردن برآمدگی سطح و لبه کار می‌توان از طریق تنظیمات مربوط به دستگاه این کار را انجام داد تا میزان چسبندگی و نرم کردن سطوح طبق آن انجام شود که در نهایت کاری تمیز و بدون عیب را به فرد ارائه می‌دهد. یکی از بخش‌های دستگاه لبه چسبان، پانل زنی است که کار گرد کردن گوشه‌های سازه را انجام می‌دهد و برای تمیز بودن سازه این مرحله انجام می‌شود. تمام عملیات انجام شده در این بخش با تنظیمات تعریف شده برای دستگاه انجام می‌گیرد که با دقت و سرعت بالا قابل انجام است. واحد پرداخت این ماشین وظیفه برطرف کردن تغییر رنگ لبه‌ها با سطح را بر عهده دارد که در رنگ‌های تیره به خوبی مشاهده می‌شود. لازم به ذکر است که این ماشین بعد از چسباندن و فرم دهی لبه‌ها تمام چسب‌های اضافه موجود در سطح کار را به صورت خودکار پاک خواهد کرد و هیچ نشانی از نشت چسب مشاهده نمی‌شود. به عنوان مثال در ساخت کابینت، پس از اینکه برش ورق‌های چوب انجام می‌شود، معمولا روکش و محافظ آن از بین می‌رود. برای حل این مشکل و افزایش مقاومت برای کار لازم است از طریق دستگاه لبه چسبان، نواری باریک مطابق با طرح و رنگ چوب در قسمت نر کار چسبانده شود. همانطور که قبل تر بیان شد، این دستگاه ایستگاه‌های متفاوتی دارد که برای انجام کامل فرآیند چسباندن لبه برای هر نوع سازه چوبی باید از این ایستگاه‌ها عبور کرده تا کار به صورت یک دست و با مقاومت بالا در برابر رطوبت و گرما داشته باشد. در ادامه به انواع ایستگاه‌های دستگاه لبه چسبان می‌پردازیم تا با نحوه کار هر کدام آشنا شوید.


انواع ایستگاه لبه چسبان

هر دستگاه برای عملکرد درست و با کیفیت خود یکسری پارامترها و مزیت‌ها دارد، دستگاه لبه چسبان برای این مورد ایستگاه‌های متفاوت خود را به رخ می‌کشد. هر لبه چسبان تعدادی ایستگاه دارد که هر چه تعداد آنها بیشتر باشد، کیفیت و نتیجه بهتری را در انتهای کار نشان می‌دهد. این ایستگاه‌های دارای انواع پیش گرم کن، نوار جلو برنده، چسب، پیش فرز، فرز بالا و پایین، سر ته زن، گوشه زن، اسپری، لیسه و در نهایت ایستگاه پولیش است. بنابراین یکی از معیارهای خرید نجاران و افراد حرفه‌ای در کار چوب برای انتخاب دستگاه لبه چسبان، چند ایستگاه بودن آن است که تعداد بیشتر ایستگاه‌ها توجه آنها را به خود جلب می‌کند تا کاری حرفه‌ای و تمیز به مشتریان خود ارائه دهند. نکته مهم در مورد لبه چسبان این است که قطعه چوب مورد نظر برای اینکه وارد ایستگاه‌های دستگاه شود باید از طریق تسمه‌های کشنده مقابل آنها قرار داده شوند. انواع ایستگاه‌های لبه چسبان شامل موارد زیر است:

  • در ایستگاه چسب زنی و پرس، چسب گرانول در مخزن از طریق هیتر در دمای بین 75 تا 210 درجه ذوب می‌شود تا در ایستگاه اول بتواند با غلتک روی لبه کار قرار می‌دهد. سپس در ایستگاه دوم نوار مورد نظر برای قطعه چوب را با چند غلتک و تنظیم فشار، پرس می‌کند. 
  • ایستگاه اره سر و ته زن برای برش نوار و ورق‌های چوبی است که با سرعت بالا و تنظیم شده این کار انجام می‌گیرد. در این ایستگاه لبه‌های اضافه کار برش داده می‌شود تا کار مرتب و تمیز شود و برجستگی ونشت چسب روی کار مشاهده نشود. سرعت برش در این مرحله با در نظر اندازه و طول کار تنظیم می‌شود و از طریق فرمان PLC دو موتور دستگاه عملیات برش روی نوار را انجام می‌دهند.
  • در ایستگاه فرز بالا و پایین فرآیند برش اضافه‌های موجود در لبه نوار انجام می‌شود و لبه نوار را گرد می‌کند.
  • ایستگاه گوشه زن یا کرنر زن وظیفه پخ کردن لبه‌های کار را از طریق فرز گوشه بر عهده دارد که حالتی مورب به لبه کار می‌دهد. همچنین این مرحله برای تعدادی تخته که باید لبه چسبانی شوند در نظر گرفته می‌شود؛ به این صورت که باید ابتدا تخته چوب‌ها براساس طول آنها لبه چسبانی شوند، سپس عرض تخته لبه چسبانی شده و فرآیند پی وی سی روی آنها انجام می‌گیرد.
  • در ایستگاه لیسه نواری لبه چسبان که دقیقا مخالف ایستگاه فرز بالا و پایین است، حالت دندانه شدن نوار را برطرف می‌کند. زمانیکه نوار در ایستگاه فرز به صورت دندانه شده در می‌آید، وقتی به این ایستگاه می‌رسد لایه نازکی از سطح نوار برداشته می‌شود تا حالت دندانه‌ای آن از بین برود.
  • و در نهایت نوبت به ایستگاه پولیش می‌رسد که در این مرحله تمیز کاری نوار یا چوب انجام می‌شود. نوار در طول انجام فرآیندهای مربوط به لبه چسبانی که در طی این ایستگاه‌ها طی کرده‌اند، سفیدک‌هایی روی سطح آنها باقی می‌ماند. برای این کار در ایستگاه پولیش با استفاده از اسپری و پولیش به برطرف کردن آنها پرداخته خواهد شد تا پس از اتمام تمام این مراحل کاری تمیز و بی عیب و نقص داشته باشید.

قیمت انواع دستگاه لبه چسبان

برای اطلاع از قیمت انواع دستگاه لبه چسبان لطفا به تگ قیمت محصول مراجعه فرمایید و در صورت نیاز به مشاوره قبل از خرید، با چوبینر تماس حاصل نمایید.

افزودن نظر جدید